avusturya turistik vize

Avusturya Turistik Vize

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen 4 çeşit pasaport bulunmaktadır. Bu pasaport çeşitlerinden Yeşil, Gri ve Siyah renkli pasaportlara sahip olan kişilerin Avusturya ve benzeri ülkelere giriş yapmak için vize başvurusu yapmasına gerek duyulmamaktadır. Dolayısıyla bu kişiler Avusturya turistik vize uygulamasına tabii değildirler. Vizesiz seyahat yönetmeliğine bağlı kalınması şartı ile bahsi geçen kişiler sene içerisinde toplamda 180 gün tek bir ülkede kalabilmektedir. 90 günlük periyotlar ile bu süreç tamamlanabilmektedir.

Belirtilen pasaportlardan farklı olarak Bordo pasaport kullanan kişilerin hakları ve ayrıcalıkları fazlasıyla sınırlandırılmıştır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti ile arasında vize muafiyeti bulunmayan ülkelerin tamamına bahsi geçen pasaportun kullanıcıları vize alarak girmek zorundadırlar. Bu ülkelerden birisi de Avusturya’dır. Avusturya’ya girilebilmesi için de dolayısıyla vize başvurusunun yapılması gerekmektedir. Bunun için Avusturya Konsolosluğu tarafından belirtilen evrakların tamamının randevu tarihine kadar hazır hale getirilmesi gerekmektedir.

Avusturya Turistik Vize Gerekli Olan Evraklar

Avusturya’ya gidecek olan kişiler tamamen seyahat sebebi ile alakalı olacak şekilde vize başvurusu yapmalıdırlar. Yalnızca Bordo pasaport kullanan kişiler için geçerli olan şarta uyulmaması halinde başvurular konsolosluk tarafından kabul edilmemektedir. Ayrıca konsolosluk tarafından bazı durumlarda veya dönemlerde sabit olan belgelere ek olarak çeşitli evraklar da istenebilmektedir. Avusturya’ya girebilmek için başvuru yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu evrakların tamamını hazırlamak ile yükümlüdürler. Bu nedenle başvuru belgeleri kimi zaman artabileceği için, seyahat tarihlerinden 6 – 7 hafta öncesinde randevu almak gerekmektedir. Sürenin kısa tutulması, işlemlerde aksaklık meydana gelebileceği için seyahat tarihlerini etkilemektedir. Bu nedenle seyahat tarihlerinden 2 ay öncesinden başvuru yapılması Avusturya Konsolosluğu tarafından tavsiye edilmektedir.

-Avusturya Turistik Vize Başvuru Formu

Yakın tarihlerden bu yana her ülkenin konsolosluğu Vize Başvuru Formu’nun doldurulmasını talep etmektedir. Başvuru formunun içerisinde çeşitli amaçlara yönelik olarak hazırlanmış olan çok sayıda soru bulunmaktadır. Bordo pasaportlu kişilerin de yapacakları olduğu Avusturya turistik vize başvurularında bu formu doldurmaları gerekmektedir. Ayrıca formda verilen cevapların tamamında da büyük harf kullanılmalıdır. Büyük harfin aksi kabul edilmemektedir.

Formun tamamı İngilizce veyahut da Almanca dillerinin kullanılması ile doldurulmalıdır. Belirtilen dillerden farklı olarak Türkçe de dahil olmak üzere hiç bir dil kabul edilmemektedir. Bu nedenle Avusturya turistik vize başvurusu yaparken öncelikle Avusturya Konsolosluğu’nun orijinal internet sitesi incelenmeli ve konsolosluğun taleplerine göre hareket edilmelidir.

Avusturya turistik vize nasıl alınır

-Pasaport

Pasaportların görünümü ve bazı kriterlere uyumu Avusturya Konsolosluğu için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle Avusturya’ya gitmek için yapılacak olan vize başvurularının öncesinde pasaportların dikkatlice kontrol edilmesi gerekmektedir. 10 yıl ve daha uzun sürelerdir kullanılan pasaportların yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca Avusturya’dan dönüldüğü tarihten itibaren de pasaportun 3 ay geçerliliğini koruması gerekmektedir. Bu şartlara uyum göstermeyen pasaportlar başvurunun reddedilmesine neden olmaktadır. Son olarak da başvuruda kullanılacak olan pasaportların içerisinde en az 2 – 3 sayfalık boş alan bulunmalıdır. Yapılan Avusturya turistik vize başvurularının olumlu şekilde sonuçlanması halinde pasaportun içerisindeki sayfalara vize basılacaktır. Bu nedenle bahsi geçen miktar kadar sayfanın boş olması şarttır.

-Fotoğraf

Avusturya vizelerinde konsolosluk tarafından 2 adet fotoğraf istenmektedir. Fakat istenen fotoğrafların biometrik özelliğe sahip olması gerekmektedir. Bunun için de fotoğraf çekilirken bir takım hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılacak olan fotoğrafların ölçülerinin 4.5 cm x 3.5 cm olması gerekmektedir. Ek olarak da fotoğraf çekilirken aksesuar kullanılmamalıdır. Başörtüsü, gözlük gibi ürünlerin tamamı aksesuar kategorisinde yer aldığı için fotoğraf çekiminde bu ürünlerin kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde teslim edilen fotoğraflar kabul edilmemekte ve başvuru sürecinin uzamasına neden olmaktadır.

Avusturya Turistik Vize Talep Dilekçesi

Vizenin alınabilmesi için diğer belgelerin yanında Vize Talep Dilekçesi de yer almalıdır. Avusturya turistik vize için hazırlanması gereken dilekçe, başvuru sahibi tarafından bizzat hazırlanmalıdır. Almanca veya İngilizce olacak dilekçenin içerisinde seyahat planının detayları ve seyahatin amacı belirtilmelidir. Ayrıca dilekçe de Avusturya Büyükelçiliği’ne hitaben hazırlanmalıdır. Alt kısmına da imza atılarak, dilekçe hazır hale getirilmelidir.

Avusturya Turistik Finansal Durumu Gösteren Belgeler ve Evraklar

Turistik vize başvuruları için finansal belgeler maaş bordrolarından ve de banka hesap özetinden oluşmaktadır. Kişi ilk olarak bağlı bulunduğu kurum aracılığı ile 3 aylık maaş bordrosunu almalıdır. Alınan bordroların da son 3 aylık olması gerekmektedir. Banka hesap özeti de bordroda olduğu gibi son 3 aylık olmalıdır. Fakat bankadan alınan belgede daha farklı kriterlere uygunluk beklenmektedir. İlgili banka tarafından verilen Banka Hesap Özeti’nin randevu tarihinden maksimum 1 hafta önce alınması gerekmektedir. Daha erken tarihlerde ve dönemlerde alınan belgeler kabul edilmemektedir. Ayrıca alınan belgelerin her birinin de imzalatılması ve de kaşeletilmesi gerekmektedir. Tüm bu belgelerin tamamlanması halinde Avusturya Konsolosluğu tarafından ek olarak finansal duruma ilişkin belgeler istenmemektedir.

Avusturya Turistik Mesleki Durumu Gösteren Evraklar

Avusturya turistik vize başvurusu yapacak olan kişilerin bağlı bulundukları kurum aracılığı ile bir takım belgeleri temin etmesi gerekmektedir. Bu belgeler SGK Hizmet Dökümü ve SGK İşe Giriş Bildirgesi olarak adlandırılmaktadır. Bu belgelerden farklı olarak Resmi İzin Belgesi de alınmalıdır. Bahsi geçen belge, bağlı bulunulan şirketin ya da kurumun yetkilisi tarafından Almanca veya İngilizce olarak hazırlanmalıdır. İzin Belgesi’nin içerisinde kişinin hangi tarihler arasında izinli olduğu detaylıca belirtilmelidir. Tüm evrakların da kaşeletilmesinin ardından imzalatılması şarttır. Bu şartlara uymayan evraklar kabul edilmemektedir.

Avusturya Turistik Vize Diğer Belgeler

Avusturya’ya giriş yapabilmek amacı ile gerçekleştirilen vize müracaatlarında başvuru sahiplerinin seyahat planlarının da konsolosluğa detaylı bir şekilde ibraz edilmesi gerekmektedir. Bunun için gidiş dönüş olmak üzere uçak biletleri ve otel rezervasyonları randevu tarihlerinden önce hazırlanmalıdır. Tüm belgelerin de orijinallerinin kullanılması gerekmektedir.

Avusturya Konsolosluğu tarafından Sağlık Sigortası ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de istenmektedir. Nüfus örneği, Nüfus Müdürlüğü’nden alınabilmektedir. Sağlık Sigortası da herhangi bir sigorta kurumu vasıtası ile yapılabilmektedir. Tamamen kişinin sağlık açısından korunmasını amaçlayan sigorta, Avusturya’da meydana gelebilecek problemlerin 30.000 Euro’ya kadar olan kısmını karşılamaktadır. Kişinin rahat ve garantili bir şekilde Avusturya’da tatil yapabilmesi için bu sigortanın kesinlikle yaptırılması ve sigorta poliçesinin de randevu tarihlerinde ilgili kuruma teslim edilmesi gerekmektedir.

Avusturya Turistik Vize Ücretleri

Başvurunun yapılmasının ardından randevu tarihi belirlenmekte ve bu tarihe kadar Avusturya Konsolosluğu tarafından belirtilen belgeler hazır hale getirilmektedir. Randevu tarihlerinde de gişeden vize ücretlerinin ödemesi yapılmaktadır. Fakat bazı durumlara bağlı olarak vize ücretlerinde bir takım değişimler meydana gelebilmektedir. Bunlardan ilki vize tipidir. Eğer kişi kısa süreli bir vize almak istiyor ise, oldukça düşük ücretler ödeyerek başvuru sürecini tamamlayabilmektedir. Fakat kişi çok girişli ve uzun süreli olarak vize almak istiyorsa da diğer seçeneklere nazaran bir miktar daha yüksek ücret ödemek durumundadır.

Vize ücretlerinin değişiklik göstermesinin bir diğer sebebi de yapılan vize başvurularının reddedilmesidir. Avusturya Konsolosluğu tarafından her dönem farklı belgeler istenebilmektedir. Bu belgelerin istendiği ve belirtildiği şekilde hazırlanmaması halinde başvurular kimi zaman reddedilebilmektedir. Bu işlemin gerçekleşmesinin ardından da başvuru sahiplerine yatırmış oldukları ücret iade edilmemektedir. Bu nedenle kişi tekrardan başvuru yapmak ve yeniden ücret yatırmak durumunda kalmaktadır. Bu da doğal olarak ödenen vize ücretlerini büyük ölçüde arttırmaktadır.

Avusturya Turistik Vize S.S.S

Avusturya Turistik Vize Nasıl Alınır?

Avusturya kısa süreli Turistik Vizesi başvurusu yetkili vize başvuru merkezleri VFS Global’den randevu alınarak yapılır.

Avusturya Turistik Vize Kaç Günde Çıkar?

Avusturya Turistik vizesi  başvuru sonucu 5 ile 10 iş günü içerisinde sonuçlandırır. Eksik evrak ve hatalı bildirim sonucu bu süre uzayabilir. Bu durum göz önüne alınarak Avusturya seyahatinden en az 1 ay önce vize başvurusunun yapılması önerilir.

Avusturya Turistik Vize Ücreti Ne Kadar?

Avusturya kısa süreli vizeli turistik vizelerinin konsolosluk harç ücreti 80 Euro’dur. Ek olarak 30 Euro vize başvuru merkezi hizmet bedeli ödenir.

Avusturya Vize Randevu  sayfamızdan bilgi alınız.