avusturya ticari vize

Avusturya Ticari Vize

Avusturya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında vize muafiyeti ile ilgili bir antlaşma bulunmamaktadır. Bu nedenle Umuma Mahsus isimli pasaportu kullanan kişilerin Avusturya’ya girebilmek için Avusturya ticari vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Fakat durum diğer pasaportlara sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için daha farklıdır.

Hizmet, Diplomatik ve Hususi isimli pasaportlara sahip olan kişiler belirli şartlara bağlı olmak ile birlikte Avusturya’da belirli bir süre kalabilmektedirler. Sene içerisinde bahsi geçen pasaporta sahip olan kişiler 180 gün kadar istedikleri Avrupa ülkesinde konaklama yapabilmektedirler. Bu sürenin bitmesinin ardından ülkeden çıkılması şarttır. Fakat Bordo pasaporta sahip olan kişilerin böyle bir seçeneği bulunmamaktadır. Bu nedenle vizelerin kaldırılmadığı ülkelerden herhangi birine gidecek olan Umuma Mahsus pasaport sahiplerinin öncelikle vize alması gerekmektedir.

Avusturya Ticari Vize Başvurusu Hakkında

Avrupa ülkelerinin tek seferde çoğunu gezmek için Bordo pasaport sahibi olan kişiler genellikle Schengen adı verilen vize başvurusunda bulunmaktadırlar. Bahsi geçen vize tipi ile kişi Avusturya da dahil olmak üzere, çok sayıda ülkeyi tek bir vize ile gezebilmektedir. Bu da vize başvurularının fazlasıyla kolaylaşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Avusturya’ya gidecek olan kişiler direkt olarak Avusturya vizesi aldığı gibi, Schengen vizesi de alabilmektedir. Fakat Schengen vizesinin prosedürleri normal başvurulardan daha farklıdır.

Avusturya Ticari Vize Gereken Evraklar

Avusturya’ya gidecek olan kişiler, tamamen seyahat sebepleri doğrultusunda vize başvurusu yapmalıdırlar. Yapılan vize başvurularının her birinde bir kısmı sabit olmak ile birlikte, çok sayıda evrak ve belge istenmektedir. Avusturya Konsolosluğu tarafından istenen bu belgelerin her birinin eksiksiz olarak hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Avusturya ticari vize gibi başvurularda konsolosluk tarafından talep edilen evrakların belirtildiği şekilde hazırlanmaması halinde başvuru süreci fazlasıyla uzayabilmektedir. Bu nedenle her belgenin talep doğrultusunda hazırlanması gerekmektedir.

Avusturya ticari vize işlemleri

-Pasaport

Başvurularda kullanılan pasaportların 10 yıldan daha eski olmaması gerekmektedir. Bu nedenle kullanım süresini doldurmuş olan pasaportlar değiştirilmelidir. Ayrıca Avusturya ticari vize başvurularının yapıldığı pasaportun da bir miktar geçerlilik süresine sahip olması gerekmektedir. Bu geçerlilik süresi, seyahatin bitiminin sonrasındaki süreci kapsamaktadır. Seyahat tarihinin bitişinin ardından pasaportların 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir. Bu şartlara uymayan pasaportlar kabul edilmemektedir.

-Avusturya Ticari Vize Başvuru Formu

Avusturya’ya giriş yapabilmek amacı ile yapılan vize başvurularında ilk olarak Vize Başvuru Formu adı verilen formun doldurulması gerekmektedir. Bahsi geçen form, Schengen başvuru formu ile benzer özellikleri taşımaktadır. Bu nedenle her iki form da aynı isim ile anılabilmektedir. Formların içerisinde yer alan sorular, tamamen kişinin tanınması ve seyahat amacının detaylı olarak anlaşılması için Avusturya Konsolosluğu tarafından hazırlanmıştır. Bu nedenle ilgili kurum için de form, büyük önem taşımaktadır.

Avusturya ticari vize başvuru formu İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Elektronik sistem tarafından da formun kabul edilebilmesi için her soruya eksiksiz olarak cevap verilmelidir. Ayrıca formun doldurulması esnasında da yalnızca büyük harf kullanılmalıdır. Son olarak da formun alt bölümünde yer alan kısımda elektronik imza atılmalıdır. İmzalanmayan formlar sistem tarafından kabul edilmemektedir. Bu ve bunun gibi problemlerin yaşanmaması adına ilk olarak form hakkında detaylı bilgi almak gerekmektedir.

-Biometrik Fotoğraf

Avrupa ülkelerinin konsoloslukları tarafından genellikle vize başvurularında tek tip fotoğraf istenmektedir. Biometrik özelliğe sahip olması gereken bu fotoğrafların ölçülerinin 3.5 cm x 4.5 cm olması gerekmektedir. Daha farklı ölçülerde olan ve daha önceki vize müracaatlarında kullanılmış olan fotoğraflar kabul edilmemektedir. Ayrıca yüzün net olarak tanınmasını amaçlayan fotoğraflar, amacına uygun olarak çekilmelidir. Aksi takdirde Avusturya ticari vize başvurusu büyük ölçüde uzayabilmekte ve seyahat tarihleri de bu değişimden etkilenebilmektedir.

-Avusturya Ticari Vize Davetiye

Konsolosluk tarafından hazırlanması istenen davetiye, Avusturya sınırları içerisinde bulunan şirket veya kurum tarafından oluşturulmaktadır. Eğer Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan kişi, Avusturya’da gerçekleşen bir iş organizasyonuna, iş toplantısına, etkinliğe veyahut da fuara katılacaksa bu belgeyi belirtildiği şekilde hazırlamak ile yükümlüdür. Bu nedenle konsolosluk tarafından istenen her bilgi, davetiye içerisinde yer almalıdır.

Davetiyeyi hazırlayan kişi adını, soyadını ve pasaport numarasını davetiye içerisinde belirtmelidir. Aynı şekilde davet edilen kişinin de bilgileri evrak içerisinde yazılmalıdır. Tüm yazım işleminde de Almanca veya İngilizce dilleri kullanılmalıdır. Belirtilen dillerden farklı olarak hazırlanan davetiyeler Avusturya Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir. Belgenin hazır hale getirilmesi ile birlikte davetiye, davet edilen kişiye mail yolu ile yollanmalıdır.

-Avusturya Ticari Vize Talep Dilekçesi

Avusturya ticari vize başvurularında başvuru sahibinin hazırlaması gereken bir diğer evrak da Vize Talep Dilekçesi’dir. Dilekçe, başvuru sahibi tarafından hazırlanacağı için yalnızca onunla ilgili bilgiler yer almaktadır. Bağlı bulunulan şirketin bilgileri, seyahat planının açıklanması, seyahat tarihlerinin ve dönüş tarihlerinin belirtilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin tamamını yazarken de İngilizce ya da Almanca kullanılmalıdır. Belirtildiği şekilde hazırlanmayan evraklar Avusturya Konsolosluğu tarafından kesinlikle kabul edilmemektedir.

-Avusturya Ticari Vize Finansal Durum Belgeleri

Yapılan Avusturya ticari vize başvurularında, başvuru sahiplerinden son 3 aya ait olan maaş bordrosu istenmektedir. Alınan bordroların imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Aksi takdirde kabul edilmemektedir. Bunlara ek olarak yine aynı şekilde son 3 aya ait olan Banka Hesap Dökümü’nün de temin edilmesi gerekmektedir. Bu belgenin de ilgili banka tarafından imzalanması ve de kaşelenmesi gerekmektedir.

Bahsi geçen evrakların hazır hale getirilmesinin ardından banka hesapları kontrol edilmelidir. Avusturya Konsolosluğu tarafından 1 haftalık gezi için banka hesaplarında 3.000 TL’den daha az miktarda bir bakiye bulunmaması talep edilmektedir. Süre uzadıkça, hesapta bulunması gereken miktar da doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle belirtilen hususlara fazlasıyla özen gösterilmelidir.

-Avusturya Ticari Vize Mesleki Durum Belgeleri

Mesleki durumu açıkça gösteren belgelerin başında da SGK İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Hizmet Dökümü gelmektedir. Bu belgelerin hazır hale getirilmesinin ardından bağlı bulunulan şirketin Vergi Levhası, Ticaret Sicil Gazetesi ve İmza Sirküleri de başvuru sahibinin yanında olmalıdır. Avusturya ticari vize başvurularında istenen bu belgeler dönem dönem değişiklikler ve çeşitlilikler gösterebilmektedir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce Avusturya Konsolosluğu’nun orijinal internet sitesi kontrol edilmelidir.

-Avusturya Ticari Vize Diğer Evraklar

Başvurularda hazırlanması gereken diğer evraklar da Sağlık Sigortası poliçesi, otel konfirmasyonları, uçak biletleri ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği’dir. Avusturya ticari vize başvurusu yapan kişilerin bu belgeleri de eksiksiz olarak hazırlaması gerekmektedir. Bahsi geçen sigorta, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hizmet veren herhangi bir sigorta firması aracılığı ile yapılabilmektedir. Yurt dışında meydana gelebilecek beklenmedik durumlara karşı sigorta aracılığı ile 30.000 Euro’ya kadar sağlık masrafları karşılanabilmektedir. Bu nedenle yapılması Avusturya Konsolosluğu tarafından zorunlu tutulmuştur.

Otel konfirmasyonları ve uçak biletleri, seyahat planını desteklemeye yönelik olarak hazırlanan evraklardır. Bu nedenle başvuru yapacak olan kişilerin bu belgeleri de ilgili kuruma teslim etmesi gerekmektedir. Uçak biletlerinin de gidiş dönüş olmak kaydı ile sunulması gerekmektedir. Son olarak da bahsi geçen Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, ikamet edilen yerin Nüfus Müdürlüğü’nden alınabilmektedir.

Tüm belgelerin Avusturya Konsolosluğu tarafından belirtildiği şekilde hazırlanması halinde vize başvurularında herhangi bir sorun çıkmamaktadır. Fakat sorun yaşamamak için başvuru öncesinde konsolosluk ile irtibata geçilmesi fazlasıyla tavsiye edilmektedir.

Avusturya Ticari Vize S.S.S

Avusturya Ticari Vize Nasıl Alınır?

Avusturya kısa süreli Ticari Vizesi başvurusu yetkili vize başvuru merkezlerinden randevu alınarak yapılır.

Avusturya Ticari Vize Kaç Günde Çıkar?

Avusturya Ticari vizesi  başvuru sonucu 5 ile 10 iş günü içerisinde sonuçlandırır. Eksik evrak ve hatalı bildirim sonucu bu süre uzayabilir. Bu durum göz önüne alınarak Avusturya seyahatinden en az 1 ay önce vize başvurusunun yapılması önerilir.

Avusturya Ticari Vize Ücreti Ne Kadar?

Avusturya kısa süreli vizeli ticari vizelerinin konsolosluk harç ücreti 80 Euro’dur. Ek olarak 30 Euro vize başvuru merkezi hizmet bedeli ödenir.

Avusturya Vize Ücreti sayfamızdan bilgi alınız.