Avusturya Aile Ziyaret Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya arasında vize muafiyetine yönelik bir antlaşma bulunmadığı için Avusturya’ya gidecek olan Bordo pasaportlu kişilerin öncelikle Avusturya aile ziyaret vizesi alması gerekmektedir. Bunun için de online sistemler üzerinden randevu almak ve Avusturya Konsolosluğu tarafından istenen belgeleri belirtilen tarihlere kadar hazır hale getirmek gerekmektedir. Bordo pasaportun haricinde kalan Yeşil, Gri ve Siyah pasaport tiplerine sahip olan kişiler ise bu uygulamaya tabii değildirler.
Belirtilen pasaport tiplerinden herhangi birini kullanan kişiler vize başvurusu yapmadan 90 gün süre ile Avusturya’da kalabilmektedirler. Fakat verilen sürenin dolmasının ardından ülke sınırlarından çıkmak gerekmektedir. Çıkışın ardından 90 gün kadar daha bekleyip, tekrardan vizesiz bir şekilde Avusturya’ya girmek mümkündür. Bordo pasaport kullanan kişilerin ise böyle bir hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle ülkeye girebilmek için öncelikle vize randevusu alınmalıdır. Yapılan başvuruların olumlu yönde sonuçlanması halinde de Avusturya’ya giriş yapmaya hak kazanılmaktadır.
Avusturya Aile Ziyaret Vizesi Gerekli Evraklar
Avusturya’ya giriş yapmak isteyen Bordo pasaportlu kişiler, seyahatlerinin amacına uygun olacak şekilde vize çeşitleri arasından seçim yapmalıdırlar. Kişi Avusturya’da gerçekleşen herhangi bir kongreye, toplantıya veyahut da fuara katılacaksa ticari vize başvurusunda bulunmalıdır. Ülkede yaşayan ailelerini ve yakınlarını ziyaret edecek olan kişiler de Avusturya aile arkadaş ziyaret vizesi için başvuru yapmalıdırlar. Avusturya Konsolosluğu tarafından talep edilen belgelerin tümünün hazırlanması halinde kişi vize almaya hak kazanmıştır. Fakat istenen belgelerin eksik olması halinde de başvurular reddedilerek, vize ücretleri başvuru sahiplerine iade edilmemektedir. Bu nedenle kişi tekrardan başvuru oluşturarak, yeniden vize ücreti ödemek zorunda kalmaktadır.
-Pasaport
Avusturya Konsolosluğu’na yapılacak olan vize müracaatlarında başvuru sahiplerinin pasaportlarının bazı kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle ilk olarak kullanılacak olan pasaportların kullanım süresinin 10 yılı geçmemiş olması gerekmektedir. 10 yıldan daha fazla süredir kullanılan pasaportların başvuru sürecinden önce yenilenmelidir. Ayrıca geçerlilik süresi de başvuru öncesinde detaylıca kontrol edilmelidir. Seyahatin bitiş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olmayan pasaportlar Avusturya Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir.
Avusturya aile ziyaret vizesi için yapılacak olan başvurularda kullanılan pasaportların içerisinde toplamda minimum 2 – 3 sayfalık boş alan bulunmalıdır. Yapılan başvuruların olumlu yönde sonuçlanması ile birlikte pasaporta vize basılacağı için, bu sayfalara ihtiyaç duyulmaktadır. Son olarak da pasaportların herhangi bir şekilde zarar görmemesi gerekmektedir. Deforme olmuş pasaportların vize müracaatı yapılmadan değiştirilmesi gerekmektedir.
-Vize Başvuru Formu
Başvuru formunun seyahat amacının detaylı olarak anlaşılabilmesi için Avusturya Konsolosluğu tarafından doldurulması talep edilmektedir. Bu nedenle Avusturya aile ziyaret vizesi için başvuru yapan kişilerin bahsi geçen formu doldurmaları gerekmektedir. Ayrıca form içerisinde yer alan soruların her birine büyük harfler ile cevap verilmelidir. Kullanılan dilin de İngilizce olması gerekmektedir. İngilizce haricinde Türkçe de dahil olmak üzere hiç bir dil kabul edilmemektedir. Yapılan vize müracaatlarının reddedilmemesi için bu tür hususlara fazlasıyla dikkat edilmesi gerekmektedir.
-Vize Davetiyesi
Vize Davetiyesi, kişinin Avusturya vizesi alabilmesi için yerine getirilmesi gereken şartların başında gelmektedir. Bahsi geçen davetiye, Avusturya’da bulunan aile veyahut da tanıdıklar tarafından hazırlanmaktadır. Tamamen İngilizce olarak hazırlanması gereken davetiye içerisinde davet edilen kişi ile ilgili, Avusturya’da yaşayan kişi veya aile ilgili ve de seyahat planı ile ilgili bilgiler yer almalıdır. Bu bilgilerin yer almadığı davetiyeler Avusturya Konsolosluğu tarafından yapılan kontroller sonucunda onaylanmamaktadır. Bu tür durumların meydana gelmesi halinde de başvuru süreci fazlasıyla uzamaktadır.
-Fotoğraf
Başvurularda kullanılan fotoğrafların ölçülerinin 3.5 cm x 4.5 cm olması gerekmektedir. Konsolosluk tarafından istenen 2 adet fotoğrafın da daha önceki dönemlerde diğer vize başvurularında kullanılmamış olması gerekmektedir. Eğer daha önceden kullanılan fotoğraflar ile işlem yapılırsa, konsolosluk tarafından değerlendirme sürecinden sonra başvurular reddedilebilmektedir. Bu nedenle fotoğrafların belirtildiği şekilde çekilmesi gerekmektedir.
-Vize Talep Dilekçesi
Talep dilekçesi, başvuru sahibi tarafından hazırlanmalıdır. Hazırlanan dilekçede de yalnızca İngilizce veya Almanca dillerinin kullanması gerekmektedir. Bu dillerden farklı bir alternatif dil kabul edilmemektedir. Avusturya Büyükelçiliği’ne veyahut da Avusturya Büyükelçiliği’ne hitaben yazılacak olan dilekçe içerisinde seyahat planına ilişkin olan detaylı bilgiler verilmelidir.
-Finansal Duruma İlişkin Belgeler
Finansal durumu gösteren belgeler arasında 2 farklı evrak yer almaktadır. Bunlardan ilki maaş bordrosudur. Bir diğeri de Banka Hesap Dökümü’dür. Maaş bordrosunun da, Banka Hesap Dökümü’nün de son 3 aya ait olması gerekmektedir. Ayrıca her iki belgenin de şirket ve banka tarafından imzalanıp, kaşelenmesi gerekmektedir. Kaşeletilmeyen evraklar Avusturya Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir. Bu nedenle evrakların tamamının belirtildiği şekilde hazırlanması gerekmektedir.
Banka Hesap Dökümü randevu tarihinden en fazla 1 hafta önce alınmış olmalıdır. Daha önceki dönemlerde alınan belgeler de yine aynı şekilde kabul edilmemektedir. Bahsi geçen belgenin alındığı bankanın da İmza Sirküleri’ne kimi zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgenin de randevu tarihinden önce temin edilmesi tavsiye edilmektedir. Son olarak da masrafların nasıl karşılanacağını gösterebilmek için Avusturya aile ziyaret vizesi başvurusu yapan kişinin banka hesabında bir miktar bakiye olması gerekmektedir. Bu tutar, 1 haftalık konaklama için 3.000 TL olarak belirlenmiştir. Sürenin artmasına bağlı olarak doğru orantılı bir şekilde bu tutar artış göstermektedir.
-Mesleki Duruma İlişkin Belgeler
Mesleki belgeler arasında SGK Hizmet Dökümü ve SGK İşe Giriş Bildirgesi yer almaktadır. Avusturya’ya seyahat edecek olan kişilerin vize tipi ne olursa olsun bu belgeleri temin etmesi gerekmektedir. Ayrıca her iki belgenin de imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Tüm belgeler baz alındığında, imzalı olmayan hiç bir belge Avusturya Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir. Bu nedenle belgelerin hazırlanmasında fazlasıyla özen gösterilmelidir.
-Diğer Evraklar ve Belgeler
Belirtilen evraklardan farklı olarak seyahat planını detaylı olarak gösteren belgelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar da uçak biletlerinden ve otel konfirmasyonlarından oluşmaktadır. Kişi otel konfirmasyonlarının çıktılarını ve gidiş dönüş uçak biletlerinin orijinallerini ilgili kurum ile paylaşmalıdır.
Başvurunun yapılmasının ardından randevu tarihine kadar da Avusturya aile ziyaret vizesi için başvuru yapan kişilerin sağlık sigortası yaptırması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hizmet veren tüm sigorta şirketleri aracılığı ile bu sigorta kolaylıkla yapılabilmektedir. Başvuru sahibinin yolda veyahut da Avusturya sınırları içerisinde başına herhangi bir sağlık problemi gelmesi halinde 30.000 Euro’ya kadar tüm tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Avusturya Aile Ziyaret Vizesi İstenen Evraklar Hakkında
Avusturya aile ziyaret vize başvurusu yapılmasının ardından randevu tarihine kadar Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği’nin de alınması gerekmektedir. Bu belge Nüfus Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Ayrıca başvuru sahiplerinin bir de Adli Sicil Kaydı alması gerekmektedir. Bu belge de savcılık aracılığı ile temin edilebilmektedir. Fakat yalnız bununla sınırlı kalmayıp, Adli Sicil Kaydı’nın içerisinde kişinin herhangi bir sicil kaydının olmadığına dair de ibare bulunması gerekmektedir. Belirtilen şekilde hazırlanmamış ve kontrol edilmemiş belgeler Avusturya Konsolosluğu tarafından bizzat yapılan kontroller sonrasında direkt olarak reddedilmektedir. Dolayısıyla yapılan vize müracaatı da iptal olmaktadır. Kişi Avusturya’ya girebilmek için yeniden vize başvurusu yapmak zorunda kalmaktadır. Bu tür durumların yaşanmaması için her türlü belgenin konsolosluğun belirttiği şekilde hazırlanması ve randevu tarihinde teslim edilmesi gerekmektedir.
Avusturya Aile Ziyaret Vizesi S.S.S
Avusturya kısa süreli Aile Ziyareti Vizesi başvurusu yetkili vize başvuru merkezlerinden randevu alınarak yapılır.
İstenen prosedürlere uyulur ise Avusturya Konsolosluğu vize başvuru sonucunu 5 ile 10 iş günü içerisinde sonuçlandırır. Ancak prosedürlere uyulmamış ise ek evrak talebinde bulunulabileceği için vize çıkış süresi uzamaktadır. Bu durum göz önüne alınarak Avusturya seyahatinden en az 1 ay önce vize başvurusunun yapılması önerilir.
Avusturya kısa süreli vizeli vizelerinin konsolosluk harç ücreti 80 Euro’dur. Ek olarak 30 Euro vize başvuru merkezi hizmet bedeli ödenir.
Avusturya Randevu sayfamızdan bilgi alınız.