Avusturya Vize Başvuru Merkezi
Avusturya seyahatinde bulanmak isteyen Türk vatandaşları için vize şartı aranır. Türkiye ve Avusturya arasındaki ziyaretler için Avusturya konsolosluğundan vize onayı alınır. Avusturya vizesi hakkında tüm detaylar yazımızda.
Avusturya Vizesi Nasıl Alınır?
Avusturya vizesi Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahipleri için 90 günü geçmemek koşulu ile vize almaya gerek yoktur. Ayrıca İsviçre ikamet izni veya AB ülkelerinden birinde oturma izni olan Türkiye vatandaşı kişiler için yine bize şartı yoktur ve vizeden muaftır. Başvurular konsolosluk tarafından bizzat kabul edilmez. Avusturya vizesi nasıl alınır? İşlemlerin başlatılması için vize danışmanlık firmaları veya seyahat acenteleri kullanılır.
Avusturya Vizesi Almak İçin Gerekli Şartlar
Avusturya vizesi almak için gerekli şartlar uygun değilse vize başvurusu doğrudan olumsuz sonuçlanır. Vize türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte vize başvurusu seyahat tarihinden önce en az 15 gün en geç 70 gün için başvurulur. Vize işlemleri için 5 iş günü ile altı ay içerisinde yanıt verilebilir. Başvuru yapıldıktan sonra vizenin sonuçlanmamasından konsolosluk sorumlu değildir. Vize başvurusu harcı, istenilen temel evrakların temini ve vize türüne göre ek belgelerin teslimi ile gerekli şartlar yerine getirilir.
Avusturya Vize Başvurusu
Avusturya vize başvurusu yetkili vize firmaları tarafından yapılır. Avusturya vize başvurularını şahsi olarak kabul etmez. Acente kişiye vize danışmanlığı vererek başvuru için randevu alır. Vize alacak kişi dosyasıyla birlikte randevuya katılır ve parmak izi taraması yok ise taramasını yaptırır. Bu tarama 5 yıl içerisinde bir kez yapılır. Vize ücreti randevudan önce yatırılır ve eksiksiz belgelerini teslim eden kişiler başvurusunu yaptıktan sonra sonuçlanmasını bekler.
Avusturya Vize Türleri
Avusturya vize türleri vizenin verilme nedenini belirler. Vize için gerekli evraklar vize türüne göre değişiklik gösterirken vize dilekçesi de bu amaca göre yazılır. Avusturya vize türleri:
- Avusturya turistik vizesi
- Ailesi ziyareti vizesi
- Aile birleşimi vizesi
- Ticari vize
- Kültürel veya sportif faaliyet vizesi
- Eğitim vizesi
- Avusturya sağlık vizesi
Olarak ayrılır.
A. Avusturya Turistik Vizesi
Avusturya turistik vize tatil amaçlı alınır. Vize almak isteyen kişi belirli süreliğine ülkeyi gezmek ve görmek istediğini beyan eder. Otel konaklaması ve seyahat için ayrılan miktar vize onayı için incelenir. Vize harcı yatırıldıktan sonra başvuru randevusuna katılım sağlanır. Avusturya turistik vizesi çocuklar için ve yetişkinlik için farklılık gösterir.
B. Avusturya Ticari Vizesi
Avusturya ticari vizesi için en uzun kalma süresi 90’gündür. Bu süre zarfında iş gezisi, iş görüşmesi, ticari anlaşma yapacak kişiler ticari vize başvurusunda bulunur. Avusturya ticari vize evrakları temel evraklardan farklı olarak şirketin hesap dökümü ve seyahat masraflarının karşılanmasına dair belge yer alır. Avusturya’dan bir şirket ile görüşme yapılacak ise şirketten davet mektubu talep edilmesi gerekir.
C. Avusturya Aile Ziyareti Vizesi
Avusturya aile ziyareti vizesi ülkede yaşayan aile bireyi veya bireylerinin ziyaret edilmesi için yapılır. Avusturya aile ziyareti vizesi onayı için ülkede yaşayan ailenin davet mektubu göndermesi gerekir. Davet mektubu yok ise vize olumsuz sonuçlanır. Akraba ziyareti vizesi için en uzun süre 90 gündür. Vizeye başvururken uçak bilekti şartı aranmaz. Vize başvuru formunda konaklanacak evin adres bilgileri detaylı verilmelidir. Eğer ziyaret etmek istediğiniz kişi Avusturya vatandaşı değil ise kişinin kimlik fotokopisi ve pasaportu da dosyaya eklenmelidir.
D. Avusturya Eğitim Vizesi
Avusturya eğitim vizesi geçerlilik süresi en az 2 yıldır. Vize başvuru formu doldurulurken eğitim alınacak okulun veya kursun bilgileri verilir. Öğrenim göreceğiniz okula kabul belgesi mutlaka ibraz edilmelidir. Ayrıca okul için başvuru formu, sağlık raporu, dil form belgesi, okula kabul metni, dil yeterlilik belgesi veya kurs dili yeterlilik belgesi gibi evraklar verilir. Öğrencilik hayatınızda maddi kaynaklarınızın yeterli olacağına dair belge ve varsa size maddi destek sağlayan kişilerin bilgileri ve gelir durumu da beyan edilir. Eğitim vizesi Avusturya’daki okul ile irtibatın ve belgelerin onaylanmasının ardından verilir. Vizenin geç çıkması ve okula zamanında başlanmaması halinde konsolosluk mesul değildir. Eğitim vize başvuruları bu yüzden gidiş tarihinden 90 gün öncesinde yapılmalıdır.
E. Avusturya Aile Birleşimi Vizesi
Avusturya aile birleşimi vizesi için belirlene 180 günlük süre içerisinden 90 gün aile yanında kalınabilir. Avusturya vatandaşı biri ile evlenilmesi aile birleşimi vizesi alınmasına neden olur. Gittiğiniz sürede oturma izni alarak ülkede kalma sürenizi uzatabilirsiniz. Eşiniz Avusturya vatandaşı değilse ancak uzun süredir orada ikamet ediyor ise yine bu vize türüne başvuru yapılır. Avusturya aile birleşimi vizesi için tek koşul evlilik değildir. Reşit olmayan çocuğunuz orada yaşıyor ise yine bu türden yararlanabilirsiniz. Aile birleşimi vizesi 18 yaşını aşmış kişiler için kullanılır. Orada yaşayan aileniz son üç yılda sosyal yardım almaması ve bir ikametgah adresinin olması yine vizenin olumlu sonuçlanmasında etkilidir.
F. Avusturya Sağlık Vizesi
Sağlık vizesi tedavi görmek amaçlı Avusturya’ya giden hastalar için verilir. Burada en önemli adım medikal davetiyedir. Medikal davetiyesi olmayan kişiler Avusturya sağlık vizesi alamaz. Ülkede tedavi görecek kişinin sağlık durumu, tedavi süresi, tedavinin yapılacağı hastane ve doktor bilgilerinin yer aldığı ayrıca refakatçi kalacak kişinin bilgileri ile imzalı ve kaşeli olarak davet mektubu olmalıdır. Seyahat sigortası talebi mutlaka vize evrakları içerişinde bulunmalıdır. Ayrıca kişinin tedavi masrafları ülkede bulunduğu süre zarfındaki masraflarını kapsayacak şekilde detaylı banka hesap dökümanları istenir. Eğer kişi çalışmıyor ve tedavi masraflarına yetecek kadar bankada parası bulunmuyor ise birinci dereceden yakınının masrafları üstlenmesi gerekir. Buna göre son üç aylık maaş bordrosu, kayıt belgesi ve banka dökümanları da ibraz edilir.
Avusturya Vizesi İçin Gerekli Tüm Evraklar
Avusturya vizesi için gerekli tüm evraklar vize türüne göre değişiklik gösterir. Her vize için vize başvurusunda bulunan kişi için ek belge talep edilebileceği gibi konsolosluk yüz yüze görüşmekte isteyebilir. Vize için gereken evrakların tamamı:
- Pasaport (aslı ve tüm sayfalarının fotokopisi)
- Çalışanlar için şirketin seyahat tarihlerinde ki izin formu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Konaklama bilgileri
- Uçak bilgileri (zorunlu değildir ancak istenebilir)
- Şirket sahibi kişiler için vergi levhası ve ticari oda kaydı
- Eğitim vizesi için öğrenci belgesi
- Seyahat sağlık sigortası
- Sabıka kaydı
- Nüfus kayıt örneği
- Davet mektubu
- Banka hesap dokümanı
İstenir.
Avusturya Vize Başvurusu İçin Gerekli Temel Evraklar
Avusturya vize başvurusu için gerekli temel evraklar vize türüne göre değişkenlik göstermeyip tüm başvurular için aranır.
Pasaport
Umuma mahsus pasaporta sahip olan kişiler vize başvurusu için pasaportunu ibraz etmek zorundadır. Pasaport 10 yılı aşkın olmamalı ve sayfalarında en az iki sayfa boşluk olmalıdır. Eski, sayfaları koymuş ve yıpranmış pasaportlar kabul edilmez.
Vize Başvuru Formu ve Dilekçesi
Vize başvuru formu vizenin neden istendiğini ve ülkede yapılacak işlemleri gösterir. Burada ziyaret amacı, konaklanacak yer, ziyaret süreci ve maddi gelir bildirimi gibi pek çok detay bulunur. Dilekçe İngilizce veya Almanca yazılabilir.
Biyometrik Fotoğraf
Vize türüne bağlı farklılık göstermeksizin 2 adet biyometrik fotoğraf verilir. Fotoğrafta kişinin yüzü belirgin olmalı ve yüzünü kapatan herhangi bir cisim olmamalıdır.
Kimlik Fotokopisi
Vize alırken kişi T.C nüfus cüzdanı fotokopisini arkalı ve önlü dosyasına ekler. Fotokopi belirtilen özelliklere sahip olmakla birlikte yazıların tamamının okunması ve tüm bilgilerin net bir şekilde görülmesi gerekir.
Avusturya Vize Başvuru Merkezi S.S.S
Avusturya Vizesi Nasıl Alınır?
Avusturya vizesi Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahipleri için 90 günü geçmemek koşulu ile vize almaya gerek yoktur. Ayrıca İsviçre ikamet izni veya AB ülkelerinden birinde oturma izni olan Türkiye vatandaşı kişiler için yine bize şartı yoktur ve vizeden muaftır. Başvurular konsolosluk tarafından bizzat kabul edilmez. Avusturya vizesi nasıl alınır? İşlemlerin başlatılması için vize danışmanlık firmaları veya seyahat acenteleri kullanılır.
Avusturya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Kısa süreli Avusturya vizeleri için bu süre 7 iş günü uzun süreli vizeler için bir ayı bulabilir.
Avusturya Vize Ücreti Nedir?
Avusturya vizeleri için konsolosluk harcı 80 Euro, vize başvuru merkezi hizmet bedeli 30 Euro'dur.
Avusturya Vize Ücreti sayfamızı ziyaret ediniz.