Avusturya Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi
Avusturya kültürel ve sportif etkinlik vizesi kültürel ya da sportif etkinlikler amacı ile Avusturya’yı ziyaret etmek isteyenlere belirli ve sınırlı bir süre için verilen vize kategorisidir.
Vize başvurusunda bulunanlar işlem süreci uzan olması için gerekli olan evrakları beyan etmelidir ancak konsolosluğun ek evrak talep etme hakkı bulunmaktadır. 6 ay içerisinde en çok 90 günlük süre için verilen kültürel, spor ve konferans vizesi başvuru sahibine sadece etkinlikleri ya da kongreleri katılım amacı ile verilir.
Schengen Vizesi Kategorisinde
Vize başvurusu seyahat başlangıcından en az 4 hafta önce yapılmalıdır. Evraklar Almanca ya da İngilizce tercüme şeklinde hazırlanmalı ve seyahatin niteliğine bağlı olarak gerekli olan belgeler ile sunulmalıdır.
Avusturya kültürel ve sportif etkinlik vizesi Schengen vizesi kategorisinde yer aldığından dolayı Schengen bölgesindeki diğer ülkelerde de sınırlı süre ziyaret etme imkanı oluşturur. Schengen bölgesinde daha uzun süre kalmak isteyenlerin elçilik ya da konsolosluktan uzun dönem vize başvurusu yapması gerekir.
Kısa Süreli Vize
Avusturya kültürel ve sportif etkinlik vizesi sonuçlanma süresi ek evrak ya da mülakat talebi ile birlikte tatiller ve yoğunluğa göre değişiklik göstermekle birlikte 7 ile 15 iş günü içerisinde tamamlanır.
Yapılan vize başvurusu için karar tamamen konsolosluğa aittir, yetkilendirilmiş vize merkezlerinin karar üzerinde herhangi bir yaptırımı bulunmaz. Ancak konsolosluk kısa süreli vize taleplerini kabul etmediğinden dolayı başvurular yetkilendirilen vize merkezleri aracılığı ile gerçekleştirilir.
Kültürel Ve Sportif Etkinlik Vizesi Evrakları
Avusturya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için standart vize başvuru evraklarının yanı sıra;
- Başvuru sahibi öğrenci olduğunda orijinal öğrenci belgesi ile Türkiye’deki okulundan olmadığı süreye dair belge bulundurması gerekir.
- Başvuru sahibi emekli ise emekli maaşını gösteren belge sunmalıdır.
- Başvuru sahibi çiftçi olduğunda bağlı olduğu Ziraat Odası’ndan verilen çiftçi belgesini ibraz etmelidir.
- Başvuru sahibi çalışan ya da şirket sahibi olduğunda şirketin Ticaret Odası kaydı, vergi levhası, faaliyet belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi kopyası bulundurulmalıdır.
- Başvuru sahibi çalışan ise antetli kağıda yazılmış çalışma belgesi olmalıdır.
Çalışanlar İçin Başvuru Şartları
Çalışanlar Avusturya kültürel ve sportif etkinlik vizesi için başvuru yaptığında sunulan çalışma belgesi içeriğinde işverenin adres ve telefon numarasını, görevi başladığı tarihi ve pozisyonunu ibraz etmelidir.
Aynı zamanda çalışma belgesini imzalayanın adı ve pozisyonu, son 3 aya ait maaş bordrosu, seyahat süresi, SGK işe giriş bildirgesi ile SGK hizmet dökümü çalışma belgesi içeriğinde bulunması gerekenlerdir.
Yeniden Başvuru Hakkı
Vize başvurularında ülkeye giriş nedeni ve dönüş niyetini inandırıcı şekilde uygun kanıtlar ile açıklamak başvuru sahibinin sorumluluğunda olan bir durumdur. Aynı zamanda masrafların nasıl karşılayacağını gösteren belgede yapılan başvurularda önemlidir.
Yapılan vize başvurusunun ret cevabı alması halinde başvuru sahibinin tekrar vize başvurusu yapma hakkı bulunmaktadır ancak ödenen ücret geri iade edilmez.