Avusturya Schengen Vizesi
Avusturya’ya 90 gün süreli yapılacak olan seyahatler için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yetkili kurumlara başvurarak Avusturya Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Vize başvuruları Avusturya büyükelçiliği, başkonsolosluğu, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Gaziantep, Antalya, Trabzon ve Bodrum’da bulunan vize başvuru merkezlerinden ve aracı vize danışmanlık firmaları üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Vize talebinde bulunan kişiler, bulundukları yere en yakın merkezden konsolosluk veya büyükelçiliğe bizzat başvuru yapılmasına gerek kalmadan vizelerini alabilmektedirler. Ancak 90 günü aşan veya ulusal vize taleplerinde, kişilerin doğrudan konsolosluk veya büyükelçiliğe bizzat başvuruda bulunması zorunludur.
Avusturya Büyükelçiliği ve konsolosluğu, Türkiye ve Avusturya’nın resmi tatil günleri haricinde hafta içi her gün hizmet vermektedir. Konsolosluk ve büyükelçiliğin çalışma ve vize başvuru saatleri resmi web sitesinde yer almakta olup, doğrudan başvuru yapacak olan vatandaşların bu saat aralığında başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir.
Avusturya seyahatleri öncesinde Avusturya Schengen vizesi alacak olan vatandaşların göz önünde bulundurması gereken hususlar ve vize süreci aşağıda yer almaktadır:
Avusturya Schengen Vize Başvuru Formu
Vize talebinde bulunacak olan Türk vatandaşları öncelikle büyükelçilik, konsolosluk ve vize merkezlerinden temin edecekleri vize başvuru formunu doldurmalıdırlar. Avusturya Schengen vize başvuru formu Almanca ve Türkçe dillerinde düzenlenmiştir. Başvuru formu üzerine bir adet biometrik fotoğraf eklenmeli, eklenen fotoğrafta kişilerin kimlikleri açık bir şekilde tespit edilebilmelidir. Form üzerinde vize talebinde bulunan kişileri tanımaya ve seyahat amaçları hakkında bilgi sahibi olunmasına dair bilgiler bulunmaktadır.
Kişisel kimlik bilgileri pasaport üzerinde yazılı olan bilgilerle uyum içerisinde olmalı, seyahat amacı form üzerinde verilen şıklardan en uygun seçenekle belirtilmelidir. Daha önce Schengen ülkelerine yapılan ziyaretlerin, formda ayrılan bölüme yazılması vize onay sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Eğer Avusturya ziyareti, orada ikamet eden bir kişi veya kurumun daveti üzerine gerçekleşecek ise bu kişi ve kurumların bilgileri, iletişim adresleri ve numaraları form üzerinde ayrılan bölüme yazılmalıdır. Daveti gerçekleştiren kişi ve kurumların yolladıkları davetiyeler başvuru evrakları arasına eklenmeli, konsolosluğun talep ettiği diğer belgeler eksiksiz olarak sunulmalıdır.
Yetkililer gerekli gördüğü takdirde bu kişi ve kurumlarla doğrudan iletişime geçme ve belge talep etme hakkına sahiptir. Eğer bu kişi ve kurumlar ile bir akrabalık ilişkisi bulunuyorsa form üzerinde ayrılan kısıma ilişki derecesi yazılarak belirtilmelidir. Avusturya’da ikamet eden akrabalar bulunması durumunda bu kişilerle olan akrabalık dereceleri belirtilmeli, adres ve iletişim bilgileri form üzerine ayrılan bölüme yazılmalıdır.
Avusturya Schengen Vizesi Hakkında Detaylı Bilgiler
Avusturya yolculuğu sırasında masrafların nasıl karşılanacağı, hangi ödeme araçlarının kullanılacağı, Avusturya Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişinin finansal durumu, gelir kaynakları gibi mali bilgiler form üzerinde uygun seçeneklerle işaretlenmeli, yazılan bilgileri ispatlayan resmi mali belgeler konsolosluğa sunulmalıdır. Avusturya seyahati masrafları bir sponsor tarafından karşılanacağı takdirde, sponsorların kişisel ve iletişim bilgileri, hangi masrafların sponsor tarafından karşılanacağı ve mali durumuna dair bilgilerin yetkililerle paylaşılması gerekmektedir.
Avusturya seyahatini gerçekleştirecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları reşit değilse, vize başvuru formu yasal vasiler tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Reşit olmayan vatandaşların doldurup imzaladıkları formlar geçersiz sayılacak ve vize başvuruları reddedilecektir.
Başvuru formu doldururken vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalar; form büyük harflerle ve okunaklı olarak doldurulmalı, tükenmez kalem kullanılmalı, yanlış yazılan kısımlarda silme ve karalama işlemleri yapılmamalı ve yeniden form düzenlenmeli, iki adet bulunan imza ve tarih alanlarının ikisi de doldurulmalıdır. Başvuru formunun sağ alanında yer alan konsolosluk yetkililerine ayrılmış olan kısımda işaretleme yapılmamalıdır.
Avusturya Schengen Vize Gerekli Evraklar
Vize başvuru formuyla beraber, Avusturya schengen vizesi onayı için başvuruda bulunan kişilerin çeşitli evrakları da konsolosluğa sunması gerekmektedir. Vukuatlı nüfus sureti, pasaport, iş ve mali durumu ispatlayan belgeler, seyahat rezervasyonları, konaklama rezervasyonları ve iletişim bilgileri, eğer Avusturya üzerinden diğer schengen ülkelerine seyahat gerçekleştirilecekse bu ülkelere yapılacak seyahat sürelerini, yolculuk ve konaklama rezervasyonlarının bilgileri, talep edilen schengen vizesi süresini kapsayan özel sağlık sigortası, vize ücretinin ödendiğini ispatlayan banka dekontu, eğer ticari veya iş amaçlı ziyaret gerçekleştirilecek ise iş ve şirket evrakları konsolosluğa sunulması gerekli olan belgelerdir. Konsolosluk yetkilileri vize onay sürecinde vize talebinde bulunan vatandaşlardan ek belge talep etme hakkına sahiptir. Belgelerin gerçek olmaması, belgeler üzerinde değişiklik yapılması, eksik belge sunulması vize başvurularının reddedilmesine neden olacaktır.
Avusturya Schengen Vize Ücretleri
Avusturya’ya yapılacak seyahatler için talep edilen Avusturya schengen vizesi ücreti, konsolosluk tarafından yayınlanan banka hesap numaralarına kimlik bilgileri ve talep edilen vize türü açıklamaları ile beraber ödenmelidir. Ödemenin yapıldığına dair dekont evraklarla birlikte konsolosluğa teslim edilir. Reddedilen vizelerin ücretleri sahibine geri ödenmez, tekrar kullanılamaz. Konula ilgili açıklamalar vize başvuru formunun en son sayfasında yer almaktadır ve form imzalandığında bu koşullar kabul edilmiş sayılır.
Vize başvuru ücretleri talep edilen vize türüne göre değişiklik göstermekte olup, ilgili ücretlere konsolosluğun resmi kaynakları ve yetkili kurumlardan ulaşılabilmektedir.
Avusturya Schengen Parmak İzi Uygulaması:
Schengen vizesi kapsamında bulunan ülkelere yapılacak olan seyahatler için vatandaşların parmak izi vermesi gerekmektedir. Eğer daha önceden schengen vizesi alınmış ve parmak izi verilmişse, uygulamanın tekrarlanmasına gerek yoktur. İlk kez schengen vizesi alacak olan vatandaşların yetkili kurumlara giderek parmak izi vermesi gerekmektedir.
Avusturya Schengen Pasaport Süreleri:
Avusturya vizesi başvurusunda bulunan kişiler, vize taleplerinin onaylanması için pasaportlarında çeşitli hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaporta sahip Türk vatandaşlarının 90 güne kadar olan seyahatleri için schengen vizesi başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur ve vizesiz olarak seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Bu pasaport türleri haricindeki diğer pasaport sahipleri schengen vize başvurusunda bulunmak zorundadır.
Pasaportların son 10 yıl içerisinde alınmış olması, pasaportlarda en az 2 kullanılabilir boş sayfa bulunması, yırtık ve yıpranmış olmaması, pasaport süresinin planlanan dönüş tarihinden en az 6 ay öncesinin olması gerekmektedir. Bu kriterleri ve geçerlilik sürelerini sağlamayan pasaportların, vize başvurusu öncesinde yenilenmesi tavsiye edilmektedir.
Avusturya Schengen Vizesi Veriliş Süresi:
Avusturya konsolosluğu ve büyük elçiliği evrakların tam olması ve istenilen kriterlerin sağlanması durumunda ortalama 5 ile 10 iş günü içerisinde vizeleri vermektedir. Ancak eksik evrak durumu veya konsolosluğun daha detaylı inceleme yapmak istemesi durumunda bu süre 30 güne kadar uzayabilir. Bu yüzden vatandaşların planladıkları seyahat tarihinden en az 1 ile 3 ay öncesinde vize başvurularını yaparak işlemlerini önceden tamamlamaları, seyahat planlarının aksamaması adına yararlı olacaktır.
Avusturya Schengen Vize İşlemleri
Kısa süreli Avusturya seyahatleri haricinde yapılacak olan vize başvuruları ulusal vize kapsamına girmektedir ve vatandaşların bizzat Avusturya konsolosluğu ve büyükelçiliğine başvuruda bulunması gerekmektedir. 90 günü aşan ziyaretler için talep edilen evrak ve prosedür farklıdır. Talep edilen vize türüne göre yetkili makamlardan detaylı bilgi alınabilir. Uzun süreli vizeler için vize görüşmeleri konsolosluk ve büyükelçilik makamlarında yapılmaktadır.
Kısa süreli talep edilen Schengen vizelerinde konsolosluk yetkilileri gerekli gördüğü takdirde vatandaşları ilgi kuruma davet ederek yüz yüze görüşme talebinde bulunabilir. Verilen görüşme saatinde ve yerinde vatandaşların bulunması zorunludur. Aksi takdirde yapılan vize başvuruları reddedilecektir.
Avusturya Schengen Vize S.S.S
Avusturya kısa süreli Schengen Vizesi başvurusu yetkili vize başvuru merkezlerinden randevu alınarak yapılır.
Avusturya Schengen vizesi başvuru sonucu 5 ile 10 iş günü içerisinde sonuçlandırır. Ancak prosedürlere uyulmamış ise ek evrak talebinde bulunulabileceği için vize çıkış süresi uzamaktadır. Bu durum göz önüne alınarak Avusturya seyahatinden en az 1 ay önce vize başvurusunun yapılması önerilir.
Avusturya kısa süreli vizeli Schengen vizelerinin konsolosluk harç ücreti 80 Euro’dur. Ek olarak 30 Euro vize başvuru merkezi hizmet bedeli ödenir.
Avusturya Randevu sayfamızdan bilgi alınız.