Avusturya Vize Başvuru Formu
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Avusturya’ya gerçekleştirecekleri ziyaretleri öncesinde ilgili makamlara başvuruda bulunarak vize almalı ve Avusturya seyahatlerini gerçekleştirmelidirler. Vize başvuruları Avusturya büyükelçiliği, Avusturya konsolosluğuna bizzat veya aracı vize acenteleri vasıtası ile gerçekleştirilebilmektedir. Vize başvuruları Avusturya vize başvuru formu ve konsolosluk tarafından talep edilen belgelerle birlikte yapılır. Başvuru formuna ilgili kurumlardan veya resmi web siteleri üzerinden ulaşma imkanı bulunmaktadır. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar olan Avusturya seyahatlerini vizesiz gerçekleştirme hakkına sahiptirler.
Avusturya büyükelçiliği ve konsolosluğu Türkiye ve Avusturya resmi tatilleri dışında hafta içi er gün hizmet vermektedir. Vize başvuruları saat 8.00 ile 12.00 arasında kabul edilmektedir. Vizesi onaylanan pasaportların sahiplerine iadesi ise Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 14.00 ile 15.30 arasında yapılmaktadır. Vize sürecinde eksik evraklara sahip olan kişiler bu günlerde ve saat aralığında evraklarını konsolosluğa ulaştırmakla yükümlüdür. Belirtilen gün ve saat aralığı dışında evrak kabulü konsolosluk tarafından gerçekleştirilmemektedir.
Avusturya Konsolosluğu Vize Başvuru Formu Hakkında
Avusturya konsolosluğu vize başvurularında, başvuruda bulunan kişileri tanımak, seyahatleri hakkında bilgi sahibi olmak ve çeşitli güvenlik gerekçeleri ile vize başvurusunda bulunan kişilerden seyahatlerinin amacına uygun olarak düzenlenmiş Avusturya vize başvuru formu doldurarak başvurularını gerçekleştirmelerini talep etmektedir. Vize başvuru formu Almanca ve Türkçe olarak düzenlenmiştir. Form üzerinde yazılan bilgilerin gerçek olması ve konsolosluğa sunulacak diğer evraklarla ispatlanması gerekmektedir. Başvuru formu ve sunulan evraklar arasında çelişki bulunan vize başvuruları konsolosluk tarafından reddedilmektedir.
Tüm evrakları tamamlanarak başvuru formu ile birlikte ilgili makamlara gerçekleştirilen vize başvuruları, yetkili makamlar tarafından değerlendirilmeye alınarak ortalama 5 ile 10 iş günü içerisinde yanıtlanmakta ve vizeler çıkmaktadır. Evrakların eksik olması veya ek belge talep edilmesi durumunda bu süre uzayabilir. Bu yüzden Avusturya seyahati gerçekleştirecek olan vatandaşların, planladıkları seyahat tarihinden 2-3 ay önce vize başvurularında bulunması tavsiye edilmektedir. Vize başvuru tarihlerinin resmi tatiller ve hafta sonu tatillerine denk gelmeyecek şekilde yapılması tavsiye edilmektedir.
Avusturya vizesi başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Avusturya vize başvuru formu doldururken göz önüne alması gereken hususlar ve formda yer alan alanlar şöyledir:
– Kişisel Bilgiler:
Vize başvuru formu, kişilerin kişisel bilgileri ile başlamaktadır. Kişisel bilgiler yazılırken pasaport üzerinde yazan kimlik bilgileri forma girilmeli, yanlış veya eksik bilgilerden kaçınılmalıdır. Başvuruda bulunan kişiler farklı bir milliyetin kimliğine veya pasaportuna sahipse bu bilgi form üzerinde yer alan kısımda işaretlenerek hangi milliyetin vatandaşlığına sahip olunduğu belirtilmelidir.
Başvuruda bulunan kişiler bir adet biometrik özelliklerde çekilmiş fotoğrafı başvuru formuna eklemelidirler. Forma eklenecek fotoğraf özelliklerine ilgili kurumlardan ve uzman kişilerden ulaşılabilir. İstenilen özelliklere sahip olmayan fotoğraflarla birlikte hazırlanmış başvuru formları, yetkili makamlar tarafından kabul edilmez ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Meslek ve iş bilgileri formun takip eden alanlarında yer almaktadır. Mevcut iş bilgileri, iş adresi ve aylık gelir seçenekleri ilgili alanlarda dikkatli ve özenli bir şekilde paylaşılmalıdır. Mesleği ve iş durumunu ispatlayan resmi belgelerin başvuru belgeleri arasına konarak, yetkililerle paylaşılması gerekmektedir.
– Pasaport Bilgileri:
Vize başvurusunda bulunan kişilerin pasaport bilgileri tam ve eksiksiz olarak Avusturya vize başvuru formu üzerine yazılmalıdır. Pasaportun hangi makamdan, hangi tarihte ve yerde alındığı bilgileri dikkatle yazılmalıdır. Pasaportla ilgili bilgilerde kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konuların arasında pasaportun geçerlilik süresi ve bitiş tarihi bulunuyor.
Başvuru yapılan pasaportların son 10 yıl içerisinde alınmış olması, geçerlilik tarihinin, planlanan dönüş tarihinden en az 6 ay önce olması ve pasaportta kullanılabilir en az 2 sayfa bulunması gerekmektedir. Uygun kriterlere sahip olmayan pasaportlarla yapılan vize başvuruları, konsolosluk tarafından kabul edilmemekte ve vize reddi durumu ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden vize başvurusunu gerçekleştirmeden önce pasaportların sürelerini uzatmak ve uygun kriterlerde pasaportların yenilenmesi tavsiye edilmektedir.
– Avusturya Seyahati Bilgileri:
Vize başvurusunda bulunan kişiler, form üzerinde yer alan seyahatlerine ilişkin bilgileri doğru ve açık ifadelerle paylaşmalıdırlar. Hangi amaçla seyahat gerçekleştirileceği, planlanan seyahat süresi, Avusturya üzerinden başka ülkelere geçiş yapılacaksa bu ülkelerin isimleri konsolosluk tarafından talep edilen bilgiler arasında bulunmaktadır. Yetkililer ayrıca vize başvurusunda bulunan kişilerden önceki Avusturya seyahatleri ve Schengen vize uygulaması geçerli olduğu ülkelere yapılan seyahatlerin bilgileri talep etmektedir. Vize başvurusunda bulunan kişiler son 3 yıl içerisinde gerçekleştirdikleri Avusturya ve diğer Schengen ülkeleri seyahatleri hakkında istenilen bilgileri yazmakla yükümlüdürler.
Avusturya’da konaklanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri formda doldurulması zorunlu alanlar arasında bulunuyor. Eğer akraba veya arkadaş ziyareti yapılacaksa konaklama bilgileri alanına bu kişilerin isim, adres ve iletişim bilgileri yazılmalıdır. Konsolosluk gerekli gördüğü takdirde bu kişilerle iletişime geçme ve ek belge talep etme hakkına sahiptir. Avusturya ziyareti, Avusturya’da yaşayan bir kişinin davetiyesi üzerine gerçekleşecek ise, ilgili davetiyeyi gönderen kişinin bilgileri forma girilerek, gönderilen davetiye başvuru evrakları arasına eklenerek konsolosluğa teslim edilir.
– Seyahat Masrafları:
Avusturya seyahatini gerçekleştirecek olan kişiler, Avusturya vize başvuru formu üzerinde yer alan seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına dair bilgileri paylaşmak ve ilgili evrakları başvuru formuyla beraber yetkililere teslim etmekle yükümlüdürler. Form üzerinde kişilerin kullandıkları mali araçların bilgileri, gelir bilgileri ve seyahat masrafları eğer bir başka kişi tarafından karşılanacak ise bu kişilerin gelir, ödeme kısıtları ve kişisel bilgileri yer almaktadır. Seyahat masrafları bir başka kişi tarafından karşılanacak ise masrafların ne kadarlık bir kısmının karşılanacağı ve hangi masrafların vize başvurusu sahibi tarafından karşılanacağı açık ifadelerle bildirilmelidir.
Vize başvurusunda bulunan kişi mali durumunu ispat eden belgeleri ve seyahati sırasında kullanacağı mali araçların bilgi ve belgeleri ilgili alanlara isimlerini yazmalı, ispat belgelerini forma ekleyerek konsolosluğa teslim etmelidir. Reşit olmayan bireylerin seyahat masraflarının kim tarafından ve nasıl karşılanacağı da seyahat masrafları alanında ayrı bir bölüm olarak bulunmakta olup, yasal vasileri tarafından ilgili mali bilgiler doldurulmalıdır.
– Açıklama ve İmza Alanı:
Formun en son sayfasında yer alan açıklamalar vize başvurusunda bulunan kişiler tarafından dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Form imzalandığı ve yetkililere teslim edildiği anda, ilgi metin ve şartlar vize başvurusunda bulunan kişiler tarafından kabul edilmiş olur. Form üzerinde iki adet imza alanı bulunmaktadır ve başvuru sahipleri her iki alana da imza atarak formu teslim etmekle yükümlüdürler.
Farklı imzalarla veya eksik şekilde imzalanmış formların, yetkililer tarafından geçersiz sayılacağı unutulmamalıdır. Form üzerine, formun teslim edileceği yer ve tarih bilgisi girilmesi gerekmektedir. Farklı tarihler ve yerler yazılarak tamamlanan formlar kabul edilmemekte olup yeniden düzenlenmeleri gerekir.
Reşit olmayan bireylerin gerçekleştireceği Avusturya ziyaretlerinde, Avusturya vize başvuru formu doldurma işlemi yasal velileri tarafından yapılmalı ve imzalanmalıdır. Reşit olmayan çocukların imzaladığı formların geçerliliği yoktur. Reşit olmayan bireylerin yapacağı seyahatler için velileri gerekli izin ve muvaffakatname belgesini almalı ve başvuruları bu şekilde gerçekleştirmelidirler. Reşit olmayan bireylerin gerçekleştireceği seyahatlerde konsolosluk yetkilileri gerekli gördüğü takdirde, vasilerden ek belge talep etme hakkına sahiptir.
Avusturya Vize Başvuru Formu S.S.S
Avusturya vize başvuru formu vize başvuru merkezlerinde online olarak doldurulur. Başvuru formunda verilen bilgiler eksiksiz ve hatasız olmalıdır
Avusturya Schengen Vize Başvuru Formu PDF olarak vize başvur merkezleri üzerinden edinilebilir.
Avusturya Vizesi başvuru tarihinden itibaren 5-7 gün içerisinde sonuçlanır. Vize sonuçlanma süresi hatalı başvurularda 15 günü bulabilir.
Avusturya Vize Başvuru sayfamızı ziyaret ediniz.